Styrelsen

Styrelsen

torsdag 18 juli 2013

Glad skattefridag!


Att Sverige är ett högskatteland är knappast någon nyhet, men det är sällan det framgår exakt hur höga skatterna är.

I dag infaller skattefridagen. Den bestäms genom att man först tittar på vad den genomsnittliga inkomsten är, vilket i dag är 27 800 kr/månad. Sedan lägger man ihop den personens totala skatter under ett år, vilket blir 241 800 kronor, inräknat moms och löneskatter (såsom arbetsgivaravgifter). Sedan räknar man helt enkelt ut vilken är den dag på året då en person med den lönen arbetat tillräckligt för att ha betalat av skatten, vilket i år blir 18 juli.

Jämfört med 2006, då alliansen kom till makten, är skillnaden mot tidigare stor. Då inföll dagen först 8 augusti. Skattetrycket för 2011 och 2012 var 44,2 % av BNP. Senaste gången det var så lågt hade ABBA just släppt sitt tredje album och statsministern hette Olof Palme (Det var dock ett år innan Astrid Lindgren fick skäl att skriva Pomperipossa i Monismanien, så helt optimalt var det knappast.)

Värre är dock att de senaste fyra åren har skattekvoten varit i princip oförändrad. Kanske inte konstigt med tanke på att jobbskatteavdragen genomfördes under första mandatperioden. Men det är ändå beklagligt att inte mer händer på det området.

En löntagare med genomsnittlig inkomst som i exemplet ovan, betalar 54,2 % av sin inkomst i skatt. Vidare betalar en låginkomsttagare, med en månadsinkomst på 18 600 kr/månad, 52,7 % av sin inkomst i skatt. Det är svårt att se hur det är rättvist att de med låga inkomster ska ge upp hälften av vad de tjänat. Det här visar mestadels på varför ett femte jobbskatteavdrag behövs.

Man kan ju hoppas att det dyker upp något sådant i höstbudgeten, men till dess får alla gotta sig över att årets skatter i alla fall är betalda.

(Källa till de flesta siffror är Skattefridagen 2013: På skattefronten intet nytt – skatten oförändrad fyra år i rad, skriven av Skattebetalarnas förening, som jag dessutom varmt rekommenderar. Hela rapporten finns att läsa här. Sveriges skattetryck de senaste fyrtio åren går att se här.)

Fredrik Hultman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar